Cara Nak Buat Kuih Pau Kacang Merah
Cara nak buat untuk karipap macam ni lebih mudah lah berbanding karipap pusing. Terima kasih Echa Sanisah Alung untuk perkongsian resipi Kuih Angku ini Bahan A.
Bun Bijan Kacang Merah Thanksgiving Desserts Treats Homemade Dinner Rolls Food
1 sudu makan gula.
. Uli sehingga kesemua bahan sebati dan tidak melekat pada mangkuk. Cara untuk membuat Kuih Dangai Kukus Gula Melaka. Untuk membuat doh pau masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan.
Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk. Pau goreng ini mudah sangat nak buat. Dalam bekas lain satukan tepung gandum dengan telur planta susu pekat dan bancuhan yis tadi.
Inti kacang merah atau ada yang panggil kacang hitam memang sedap di jadikan inti Kuih Pau atau dijadikan inti roti. Kalau ikut resipi ni boleh dapat 40 biji tapi sebab saya dah asingkan sedikit adunan untuk diwarnakan dapatlah 37 biji. Setiap satu doh seberat 40gm.
Masukkan gula yis dan air suam. 250 gram kacang merah rendam semalaman. Inti pula bolehlah pilih nak guna inti kelapa atau kacang merah.
Ada 3 bahagian video mula-mula Che Nom tunjuk cara penyediaan pes kacang merah. Cara buat pau gorengkuih piang. Cara membuat sayur kacang merah rebus kacang daun salam kayu manis dan lengkuas masak hingga kacang empuk.
PAU KACANG MERAH Gebu Lembut Umpama Kapas By DAPUR MELETOP CHANNEL Bahan - Bahan 500 gram air sejuk11 gram serbuk yis100 gram gula 1kg tepung pau ho. 1 ketul gula Melaka Gula sesuai selera Secubit garam Air secukupnya 3-4 sudu minyak jagungminyak masak Daun pandan 3 sudu makan tepung gandum. 1 sudu kecil garam.
Peminat kuih-muih Nusantara mesti tau siapa dia ni. 2 sudu makan air suam. Yis tu masukkan sekali tanpa air.
Ikut selera nak macam mana. Sekarang ni tengah ada stok inti kacang merah so senang lah nak buat. Sebelum memulakan pembuatan pau sediakan terlebih dahulu inti kacang merah dengan anggaran 40g sebiji dan ulikan menjadi bentuk bebola.
Utk uji naik ke tidakTaburkan sedikit tepung di atas doh. Satukan air yis shortening gula dan garam. Mudah rupanya nak buat Pau Goreng Inti Kacang Merah ni.
Kalau buat sendiri kita boleh banyakkan intinya. Pau Kacang Merah Dah lama nak try wat kuih pau nih tp asyik bertunda2 jerAritu masa jalan2 kat Oriental City Colindale terjumpa plak Tepung Pau Inti kcg merah dlm tin. Kemudian bancuh susu pekat dengan air jadikannya 1 gelas.
Kacau pakai tangan je macam buat kuih donut tu. Kalau menjadi boleh la buat jualan. Rebus kacang merah bersama daun pandan sehingga kacang merah empuk.
Cara buat pau kacang merah. Uli adunan selama 10-15 minit. Yang tak nak garing di luar tu nak luarnya lembut tak perlu goreng lama.
1 sudu makan yis. Nak beli inti kacang merah ready made di kedai susah betul jumpa. 5 cawan tepung gandum Cap Ros.
Kacang tanahkacang merah untuk dijadikan inti Minyak masak. Mula-mula rebus kacang merah. 3 sudu makan marjerin SERI Pelangi 5 sudu makan susu pekat.
Hi semua dah lama rasanya Che Nom tak buat kuih. Barulah puas hati nak makan nanti. Satukan tepung garam yis telur dan gula dalam 1 mangkuk besar yang sesuai.
Cuma pastikan doh mengembang dengan baik barulah hasil kuih jadi gebu dan lembut. Satukan tepung Hong Kong tepung Wheat Starch Tepung Tang Mien Gula Icing Baking Powder Yeast dan air ke dalam mangkuk. Cara buat pau gorengkuih piang.
Inti pula bolehlah pilih nak guna inti kelapa atau kacang merah. Biarkan seketika sampai yis kembang di dalam gelas. RESEPI PAU GORENG INTI KACANG MERAH.
1 paket 11g yis. Kali ini jom lah tengok Che Nom buat pau kacang merah. CARA PENYEDIAAN PAU GORENG INTI KACANG MERAH.
Ditambah pula dengan inti kacang merah buatan sendiri memang bertambah-tambah special. Masukkan yis dalam gelas dan campurkan dengan gula dan air suam. Resepi Pau Goreng Inti Kacang Merah Gebu.
Saya guna inti kacang merah je sebab saya ada buat inti sendiri untuk membuat pau. Gebu-gebu kejadiannya tu. Kacang merah sebagai inti ikut suka Cara.
Pau ni lain dr yg lain sikitspecial sikit bentuknyacara buat pau ni saya belajar dr sorang kakak yg dok di Brunei semasa tu kami sama2 ikut husband bertugas di Dhaka. Jom cuba buat. Tutup doh menggunakan plastik dan biarkan selama 10.
Masukkan susu ni dalam adunan tadi. Buat bancuhan yis dulu. Untuk kuih ni biasanya dalam pelbagai warna tapi yang popular adalah hijau dan merah.
Kuih pau ni merupakan antara kuih yang selalu aku buat atas permintaan tekak. Pastikan masukkan air yang agak banyak. Pau inti kacang merah ni sangatlah lembut dan gebu.
Terima kasih Yong Anisah Yaacob untuk perkongsian resipi Pau ini Bahan-bahan. Kalau ada pressure cook tidak perlu rendam semalaman pun tidak apa. Cik tie suka goreng pau agak garing sikit supaya bila gigit luarnya garing dalamnya gebu gitew.
1 paket tepung pulut boleh guna apa saja jenama 2 sudu makan tepung gandum.
No comments for "Cara Nak Buat Kuih Pau Kacang Merah"
Post a Comment